juni 2017: Kortur til Gouda

juni 2017: Kortur til Gouda

Publisert av Even Olav Askestad den 21.05.23. Oppdatert 13.08.23.

Kongsberg Blandede Kor brukte pinsen til å besøke Kongsbergs vennskapsby Gouda i Nederland. 29 personer stod opp grytidlig fredag morgen med kurs for Oslo Lufthavn og et morgenfly til Amsterdam, og deretter gikk turen med buss ned til Gouda. Etter innsjekk på hotellet ble det guidet spasertur i byen, der sangerne fikk vite litt mer om bygningene, folket, kanalene og ikke minst osten! Værgudene var i riktig godlune, med strålende sol og varme, så etter omvisningen var det fint å slå seg ned på en av de mange uterestaurantene rundt torget for å leske strupen eller kjøle seg ned med en is. Om kvelden var det fellesmiddag på restaurant Swing Gouda, der koristene koste seg med mat og levende musikk i mange timer.

Lørdag var det klart for å møte borgermesteren i Gouda, Milo Schoenmaker, som tok imot koret på det gamle rådhuset, Oude Stadhuys. Her ble det også sang ute på balkongen som vender mot handelsplassen på torget, og deretter fikk vi omvisning i det flotte, gamle rådhuset. Dette er ett av de eldste gotiske rådhusene i Nederland. Byggingen startet i 1448, etter at det forrige rådhuset hadde brent ned mange ganger. Dette bygget ble derfor plassert midt på torget, uten andre hus i nærheten, og var laget av stein. I dag har byrådet blitt for stort til å få plass her, men bygget brukes til mottakelse av offisielle gjester, bryllup og andre sammenkomster.

Søndag morgen gikk turen til den gamle katolske kirken i Gouda. Etter reformasjonen var det ikke lov med katolisisme i Nederland, og derfor bygget de hemmelige kirker som tilsynelatende så ut som helt vanlige hus. Så også denne, som på utsiden hadde samme fasade som alle boligene langs kanalen, men som på innsiden rommet et stort kirkerom med en fantastisk akustikk, der det var veldig flott å synge. Koret deltok på gudstjenesten sammen med den lokale menigheten, med både egne sanginnslag og ved å synge med på fellessalmene – etter beste evne, ettersom disse selvsagt var på nederlandsk. Etter gudstjenesten fremførte koret noen flere sanger for menigheten, og deretter var det kirkekaffe i den koselige bakhagen, der det ble servert kaffe, te og sirupsvafler (en kjeks alle i Gouda er veldig stolte av). Sangerne følte seg virkelig velkommen, og det var en virkelig koselig formiddag. Været viste seg fortsatt fra sin beste side, noe som passet utmerket ettersom neste post på programmet var båttur på kanalene. Her koste sangerne seg ute på dekk og tok en trall både for mannskapet og for folk på land underveis på turen.

Mandag var det tid for å besøke Sint Janskerk (Johanneskirken), et imponerende bygg som er Nederlands lengste kirke med sine 123 meter. Det fremste kjennetegnet til denne kirken er de mange glassvinduene, som til sammen utgjør over 2000 kvadratmeter! De eldste er fra siste del av 1500-tallet, mens det nyeste ble satt inn i 2016 for å markere 500-årsdagen for boken Novum Instrumentum av Desiderius Erasmus, som var fra Gouda. Konservator Maurits Tompot gav en engasjerende omvisning, og deretter fikk koret synge i den flotte kirken. Flere sanger ble fremført på ulike steder i kirken, både ute i det store hovedrommet og i et mindre kapell.

Resten av dagen kunne sangerne bruke som de ville, og både ostebutikken, gelateriaen og de mange uterestaurantene ble godt besøkt av norske turister. Om kvelden var det så på tide å sette kurs hjemover igjen, og noen trøtte, men vel fornøyde sangere var tilbake i Kongsberg i 2-tiden om natten. Det var en flott tur, og vennskapsbyen Gouda kan absolutt anbefales som reisemål!